Categoriearchief: Natuur

Herfst 2019

Ik doe mee met het online schrijfcafé van Schrijfatelier Zintrige. Alle opdrachten staan volledig in het teken van de herfst.  De eerste opdracht is  een associatieopdracht. Vervolgens verweef je de beelden en woorden uit deze opdracht  in een herfstgedicht.
“Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het schrijven van gedichten, geen probleem, probeer dan eens een Elf te schrijven.” staat erbij. “Dit is een gedichtje dat uit 11 woorden bestaat en een vast stramien hanteert.

De eerste regel bestaat uit één woord.
De tweede regel bestaat uit twee woorden
De derde regel bestaat uit drie woorden
De vierde regel bestaat uit vier woorden
De vijfde en laatste regel bestaat uit één woord.

Ik lees mijn tekst over van de associatieopdracht en heb inspiratie voor 2 Elven ! Hartstikke leuk!

SJAAL
ONSTUIMIGE WIND
EIKELS, KASTANJES VALLEN
JAS EN LAARZEN AAN
SPIJTIG ?

HERSTVAKANTIE
IN OKTOBER
PRACHTIG GEKLEURDE BLADEREN
LANGERE AVONDEN EN APPELTAART
HUISELIJKHEID

 

Walnoot

Walnoot oogsten
Rijpe noten vallen vanzelf uit de boom, daar hoef je zelf niets voor te doen. Plukken wordt zelfs afgeraden, omdat je hiermee de boom beschadigt.

Deze tekst vindt ik al googelend op internet. Wij wonen aan een openbaar groen veld. Hier staan 4 walnotenbomen op. Veel mensen fietsen en wandelen er naar toe de afgelopen 2 á 3 weken. Kijkend of er noten aanzitten, hoeveel en of ze al rijp zijn.

Eergisteren en deze ochtend wordt er getrokken aan takken en noten geplukt. Het stel is met de auto gekomen. De man trekt en schudt. Takken en noten vallen op de grond. De vrouw raapt. Volle emmers en plastic zakken worden ingeladen. Waarom niet wachten tot de noten vanzelf vallen en geraapt kunnen worden?  Hebberigheid? Bang te missen? Jammer!

De noten zijn openbaar goed. Voor iedereen. Ook voor hen. Maar gun de natuur zijn rust en ritme. Ga daar in mee, zonder haast. En gun de ander ook (nog) wat.

20-9-2019