Categorie archieven: Wijsheid

Herinnering

Alles is herinnering.

Herinneringen maak je voor nu.
Herinneringen maak je niet voor later.

Later weet je het niet meer.
Later weet je het anders.
Later vertekend.
Later weet de geur, de kleur, het gevoel.
Later weet de richting.

Dat is mooi.
Dat is hopelijk houvast….voor later.

Dus maak nu herinneringen zolang je kan,
om ze mee te nemen.
En voor altijd te bewaren,
heel diep in je hart.
Voor altijd…ook al weet je ze later niet meer,
of anders.

Josephine, 10-09-2023

( Hastings Zuid Engeland dd. 3-8-2023 )

 

 

Schrijven

10 minuten op de timer. Ik schrijf.
Druk in mijn hoofd aan het werk. Ik leg de stem even stil. Mijn hand is nu aan het leiden. Ik blijf steeds de hand bewegen. Rustig tempo. De zon maakt een schaduw op mijn schrijfblok. De regen is eindelijk gestopt. Buiten is het nu stil. Geen getik of gekletter meer. De buien zijn weg; opgelost óf weggewaaid. Klaar met druppelen óf zich nog voller aan het zuigen en onderweg naar een paar woonplaatsen verderop. Wie weet.

Menselijke buien werken misschien ook wel zo. De ene mens krijgt de volle laag en de ander niet. Wie van de twee heeft dan geluk of juist pech? Voor écht contact is strijd en confrontatie nodig. Ik ben daar niet altijd goed in. Ik zie wel steeds meer in dat clashes en discussie niet perse slecht of lastig hoeft te zijn. Ze zijn ook nodig om levendig verschil van mening te kunnen uiten en om aan je omgeving woorden te kunnen geven aan je onmacht en frustratie. Je grenzen met woord én gebaar -lichaamstaal- te laten horen en zien. Discussie is dus geen aanval op de toehoorder. Eerder een verbindend gesprek of een poging daartoe.

Les in leven.
24-05-2021

 

 

 

2019

Onverbiddelijk ademen en leven wij ons 2019 in. Stel je voor dat je 10 dingen mee mag nemen van 2018. Wat kies je dan?

Welke 10 dingen neem ik mee naar 2019?
Mijn levensreis gaat door, met in willekeurige volgorde:

  1. Wijsheid vergaren
  2. Mijn Gezin
  3. Zelfzorg
  4. Eigenheid
  5. Schrijven
  6. Muziek
  7. Vriendschap
  8. Mijn omgeving iets mooier maken
  9. Wissen van het woord “even”
  10. Trots

 

Grijs

Kleur GRIJS! Ik voel me grijs…val niet op…ben er altijd…mensen kijken over mij heen…
geven mij geen aandacht…lopen over mij heen…ik val weg in de omgeving…
Wat kan ik met Grijs???

Grijs is betrouwbaar, wijsheid, ervaring. Grijs absorbeert de omgeving. Grijs  kalmeert en geeft rust. Grijs bevat 2 tegengestelden: zwart-wit, goed-kwaad, gespletenheid-evenwicht. Grijs is een overgangsgebied. Neutraal en passief. Een veilige haven. Grijs wil geen kleur bekennen. Grijs heeft behoefte aan duidelijkheid. Grijs staat voor Focus. Grijs is graag gezien. Grijs is Bezinning, Inzicht, Leermoment. Even stilstaan en kijken waar je al gekomen bent. Waar wil je heen? Wat is je volgende stap? Wat heb je nodig?

Is dat wellicht mijn kracht? Altijd 2 kanten zien, altijd 2 kanten willen. Kiezen vindt ik moeilijk. Ik begrijp altijd beide kanten van een verhaal. Is dat géén twijfel, slechts alle opties openhouden? Is dat neutraal kunnen zien, géén partij willen en hoeven kiezen. Ben ik een overgangsgebied?  Ik leef me van nature in met tegengestelden. Leef me in. Begrijp.
Ik wil best het overgangsgebied zijn. De plek waar alles nog mogelijk is. De keus is nog niet gemaakt. De keus wordt aangescherpt, gevoed, gerijpt in mijn overgangsgebied. Iedereen is welkom. Iedereen mag inbrengen, kwijtraken, loslaten, meenemen. Zacht of hard, mondeling of schriftelijk. Ik ontvang en deel uit.

Mensen lopen helemaal niet over mijn Grijs heen! Nee, mensen gebruiken, absorberen mijn grijs om wijzer en rustig te worden, zich te bezinnen. Dit kan als ik echt bereidt ben open te staan, open en onbelemmerd Rechtstaan. Betrouwbaar zijn. Er zijn met focus. Dan kan ik bijdragen en delen met mijn natuurlijke manier van reageren en doen.

6-5-2018