Maandelijks archief: februari 2014

Licht

Foto0338Inspirerende woorden op een gevel in Deventer. Tijdens een wandeling in de zomer van 2013 door Deventer trof mij deze spreuk. Na het lezen van dit gedicht voelde ik mij lichter. Deze woorden zijn troostend en bieden veiligheid. Mocht  alles tegenzitten en mijn wereld donker lijken, zelfs dan kan ik mijn gemoed licht laten zijn. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het licht in mijn leven. Juist door MIJZELF te blijven kan ik licht zijn voor mijzelf en voor de mensen om mij heen.

Na thuiskomst van onze fietsvakantie heb ik meer informatie en gedichten opgezocht over en van Hans Andreus. Onderstaand gedicht is ook prachtig.

Of hoe dat heet

Gelukkig dat
Het licht bestaat

en dat het met
me doet en praat

en dat ik weet
dat ik er vandaan

kom, van het licht
of hoe dat heet.

Hans Andreus,
Uit: Holte van licht
Haarlem: uitg. Holland 1975

De maan en de sterren

Vanavond een bewolkte avond. De maan staat laag met een waas erom heen.

Elke avond staat de maan anders. De afgelopen avonden vlak voor ons huis, best laag aan de lucht in een sikkel vorm. Andere tijden van het jaar soms hoog aan de hemel, helemaal rond. Wonderlijk.

Ook de wolken zijn elke dag anders van vorm en kleur. De afgelopen weken was het ’s avonds echt prachtig, zulke mooie volle vormen van wolken. Bij het ondergaan van de zon verscheen er een oranje gloed aan de wolken.  Wij gaan vaak ’s avonds nog wandelen langs weilanden met een prachtig vergezicht op de lucht en wolken. Ik kan hier echt zo van genieten en zo verwonderd zijn over dat dit zo maar kan. Dat dit prachtigs zich, zo maar gratis, elke dag weer voor onze ogen ontvouwt. Het geeft mij een troostend gevoel. Het stelt gerust. Want ook als ik een avond niet daar loop of er niet aan denk om naar buiten te kijken, ook dan ontvouwt het natuurwonder zich. Dat gebeurt gewoon, of ik er nu ben of niet. En dat voelt goed.

Het hangt niet van mij af, het hangt niet van geld af, het hangt niet van andere mensen af;

HET KOMT VANZELF !

En als ik wil en er de tijd voor neem, mag ik er zo maar van genieten, gratis en voor niets.

In tijden van zorgen of onzekerheid kan ik hier veel kracht en troost uithalen. Elke avond kijk ik naar de hemel. De lucht, de wolken, de sterren en de maan is voor IEDEREEN hetzelfde! Alle mensen, rijk en arm, dik en dun, oud en jong, zien dezelfde lucht, dezelfde wolken, dezelfde sterren en dezelfde maan. ALS JE MAAR KIJKT !

geschreven op 24-09-2012